Foibekartanossa arjen hyötyliikunta ja ulkoileminen kuuluvat kaikille. Jokaisella on oikeus liikkua huolimatta siitä, kykeneekö hän kävelemään tai onko hänellä läheisiä, jotka lähtevät hänen kanssaan ulos. Foibekartanossa asuva Marjatta Snellman kaatui talvella 2021 ja alkoi pelätä liikkumista. Foibekartanon fysioterapeutti Jay Gonzalez auttoi häntä eroon pelosta ja takaisin liikkeelle. Jay ja Marjatta kertovat:
Marjatta: Kun kaaduin ulkona jäisellä maalla taannoin, selkänikamani murtui. Sen jälkeen aloin pelätä kävelyä. Uskon myös, että kun pelkää, myös kaatuu helpommin.
Jay: Et ole Marjatta ainoa. Moni ikäihminen pelkää kaatumista. Sitä pelkoa alan purkaa asiakkaan kanssa aina ensin.
Marjatta: Kaatumisen jälkeen minua ei koskenut enää, mutta ongelma oli siirtynyt korvien väliin. Olin tullut araksi. Se oli uutta, koska minullahan on eläinlääkärin ”vanha maalaiskroppa” ja jouduin aina työssä ylittämään fyysiset kykyni. Minulle on aina ollut tärkeää pysyä kunnossa, koska halusin auttaa muita, ihmisiä ja eläimiä.
Jay: Tästä syystä fysioterapeutin työssä on oltava rohkaiseva mutta realistinen. Haluan kunnioittaa asiakasta ja kysellä myös, millainen tausta hänellä on. Mitä hän on harrastanut, mitä tehnyt työkseen. Sinä olet eläinlääkäri ja olet tottunut toimimaan. Kuulut myös sukupolveen, joka on hyötyliikkunut paljon.
Marjatta: Sinä osasit auttaa minua oikealla tavalla, turvallisesti ja järkevästi. Sinulla on ihana ote. Olen liikkunut aina. Kävin edesmenneen mieheni kanssa kuntosalilla ja uimassa, joten allasharjoittelusta oli hyvä aloittaa. Et pakottanut mihinkään vaan kuuntelit herkällä korvalla.
Vesijumppasi ei ole sotilasmeininkiä vaan keksit aina uusia harjoituksia ja soitat musiikkia. Sinulla on valtavan paljon musiikkitietämystä. Tieto motivoi minun kaltaistani ihmistä. Kun vaistoan ammattitaidon, tulee turvallinen olo. Tiedän, että voin luottaa sinuun.
Jay: Kiitos! Käytän aina musiikkia kuntoutuksessa, se on tärkeää. Mielestäni myös kulttuuri ja liikunta kuuluvat yhteen. Kulttuuri motivoi liikkumaan. Meillä perjantaitanssit ovat tärkeä viikon huipentuma, jota ei ehkä edes mielletä liikunnaksi. Mukana on aina myös paljon asukkaita, jotka istuvat pyörätuolissa.
Kun ulkonakin on kulttuuria ja taidetta, tekee mieli vetää vaatteet päälle ja mennä ulos. Uusin ideani on rakentaa lähimetsään kävelyrata ja sinne erilaisia harjoituksia: minipatikka Foibekartanon ympäri.
Marjatta: Heh, siinä tapauksessa on tarjottava eksymättömyystakuu...
Jay: Eikös muuten ole iso plussa, että pihapiirissä on eläimiä ja puutarha. Monet asukkaat muuttavat tänne isoista omakotitaloista ja ovat tottuneet touhuamaan pihalla. Täällä on tarjolla iloista ja mielenkiintoista tekemistä.
Marjatta: Kun aloin kuntouttaa itseäni, harjoittelin kävelyä portaissa ulkonakin. Lumi ja huono keli eivät hidastaneet tahtia.
Jay: Ulkona liikkuminen on tärkeää, koska alusta ei ole tasainen. Lumi ja polut aktivoivat lihaksia ja stimuloivat aivoja. Foibekartanolla mennään aina ulkoilemaan. Ulkona on kuntorata ja talvella melkein luistinrata.
Marjatta: Nykyään pidän taas ulkoilusta!
Jay: Hienoa! Olemme Foibekartanossa tietoisia siitä, että jos ammattilaiset eivät näe vaivaa kannustaakseen ikäihmisiä liikkumaan, voimme omalla toiminnallamme ja ajattelemattomuudellamme heikentää ihmisten liikuntakykyä ja passivoida heitä. Meidän tehtävämme on auttaa asukas liikkeelle, ottamaan muutama askel itse.
Erityistä valppautta meiltä vaaditaan silloin, kun asukas kotiutuu operaatiosta. Kuntoutus on aloitettava heti. Näen, että se onnistuu turvallisimmin omassa kodissa, tutussa ympäristössä.
Marjatta: Sinulla on ymmärrys ihmisestä.
Jay: Haluan nähdä ihmisen kokonaisvaltaisesti ja työskennellä sydämestäni käsin. Anatomian osaaminen ei vielä riitä. Fysioterapia on vain pieni osa työtäni, sillä suurempi osa siitä on juuri tällaista vuorovaikutusta ja kommunikaatiota.
Täällä Foibekartanolla kannustetaan käyttämään persoonaa osana työtään, ja voin vaikka juoda teetä asukkaiden kanssa kuten sinun kanssasi nyt. Sekin luo yhteyttä.
Marjatta: On tärkeää ylläpitää myös aktiivista mieltä.
Jay: Niin, sinähän kuulut kulttuuriryhmäänkin. Foibekartanossa asukkaat kehittävät uusia ideoita. Tämä on teidän kotinne, teillä on oikeus kehittää kotianne. Sitä paitsi, Marjatta, me motivoimme toinen toisiamme. Iloitsemme tuloksista: ei pelkästä lihasmassan kehittymisestä vaan liikunnan ilosta ja siitä, että mieliala nousee. Sinullahan on aktiivisuuskellokin, josta seuraamme tavoitteisiin pääsyä ja viikottaisia yhteenvetoja.
Marjatta: Minä koen itseni hyvin onnekkaaksi tässä tilanteessa.
Toimintakyvyn ylläpitäminen tarkoittaa Foibekartanolla esimerkiksi sitä, että kävellään kylpyhuoneeseen pesulle sen sijaan, että asukas peseytyisi vuoteessa. Sekin on hyötyliikuntaa. Vaikka asukas istuisi pyörätuolissa, häntä tuetaan tekemään itse kaikki se, minkä hän vielä voi tehdä. Jokainen asukas ei välttämättä halua mukaan, mutta jokaista houkutellaan mukaan arkiaskareisiin: viedään yhdessä roskat, siivotaan ja viikataan pyykkiä. Koska tämä ajattelutapa on sisäistetty kaikkeen tekemiseen, Foibekartanolla ei olla täysin vuoteessa kuin saattohoitovaiheessa.
Foibekartanon fysioterapeutti Jay Gonzales tarjoaat laadukasta fysio- ja allasterapiaa, hierontaa sekä kuntosaliohjausta. Foibekartanolle voi hakeutua fysio- ja allasterapiaan Vantaan ja Keravan, Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen sekä eri vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksella, lääkärin suosituksesta tai itse maksaen.