Tiedätkö sen tunteen, kun saavut vieraana johonkin tilaan, ja olosi tuntuu heti kotoisalta ja rentoutuneelta? Huomaat, että sinua on odotettu: vierailun pieniin yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota, sinua varten on katettu kahvipöytä, ympärillä on kaunista. Japanissa tällaista pyyteetöntä, ainutlaatuista vieraanvaraisuutta kutsutaan #omotenashi'ksi. Se on keskinäistä kunnioitusta ja vilpitöntä pyrkimystä toimia toisen parhaaksi.
Aiheesta on kirjoitettu tuore kirjakin. Kokeneet Japani-tuntijat, Aalto University professori #ArtoLindblom ja toimittaja #HeikkiValkama selittävät kirjassaan Omotenashi (Kustannusosakeyhtiö Vastapaino, 2024), että tällaista vieraanvaraisuutta on hankala mitata, mutta sen voi kokea kaikilla aisteilla. Japanissa omotenashi näyttäytyy esteettisen kauneuden lisäksi harkittuina eleinä ja ilmaisuina ja esimerkiksi siinä, että toista ihmistä tervehditään aina kauniisti. Aivan kuten Foibekartano'llakin.
Foibekartanolla vaalitaan omotenashia pienin yksityiskohdin joka päivä. Vaikkemme välttämättä käytä termiä omenashi, meillä pöytäliinat ja kukka-asetelmat ilmentävät vuodenaikoja ja kauniit astiat juhlia, joita vietämme. Kun Foibekartanolla järjestettiin suuri Kotiooppera-tapahtuma, ravintola Flyygelin henkilökunta pukeutui suoriin housuihin, liiveihin ja hattuihin. Vieraiden saapuessa he toivottivat oopperavieraat tervetulleiksi rivissä seisten – vähän kuin Michelin-ravintolassa! Omotenashi on kokonaisuus, jossa pienimmätkin seikat näyttelevät suurta roolia lopputuloksen kannalta. Kyse ei kuitenkaan ole mielistelystä eikä ylipalvelusta. ”Omotenashi on jotain, josta ei aina jää jäljelle muuta kuin hyvä mieli tai täysi vatsa”, kirjassa sanotaan. Tästä olemme Foibekartanolla täysin samaa mieltä!
Elokuvista olemme nähneet, kuinka japanilaiset kumartavat toisilleen tervehdittäessä. Japanilaisen vieraanvaraisuuden eleet saattavat näyttää meistä kaavamaisilta ja ehkä jonkun mielestä jäykiltä, mikä voi johtua siitä, että ne ovat seurausta jopa vuosisatoja vanhoista perinteistä. Koska meillä suositaan spontaaniutta ja epämuodollisuutta, seisomaan nouseminen ja kättely toisen ihmisen tullessa paikalle vastaavat kumarrusta. Foibekartanollakaan vieraanvaraisuudesta ei haluta tehdä numeroa vaan parhaimmillaan se on sisäistynyt tapamme olla.
Omotenashi on laajimmillaan ymmärrettynä koko kansakunnan kesken jaettu ajattelutapa siitä, miten huomioimme toisemme. Halu palvella toisiamme näkyy Foibekartanon arjessa joka ikinen päivä, ja siihen kasvetaan viimeistään, kun tänne tullaan töihin. - Näemme mielellämme vaivaa toistemme eteen.
Ulla Broms
#omotenashi #käytöstavat #hyväelämä #vaivaapäin #hopeinensiirtymä