Unohtuiko luontoyhteys ikäihmisten elämästä? – Pieni vaivannäkö mahdollistaa luonnon kaikkien ulottuville

Laita silmät hetkeksi kiinni ja mieti millainen on unelmiesi koti. Pohdi missä kotisi sijaitsee ja mitä kodin ikkunasta näkyy. Oli unelmiesi koti sitten iso kerrostalohuoneisto Helsingin keskustassa meren rannalla tai rauhallinen omakotitalo metsän siimeksessä, yhteistä näille haaveille on se, että kodin ikkunasta näkyy luontoa ja luontoon pääsee suhteellisen nopeasti. Maailmalla kaupunkeja rakennettaessa puhutaankin siitä, että kuinka monta minuuttia kaupungin asukkaalta menee luontoon pääsyyn. On esimerkiksi 5 minuutin ja 15 minuutin kaupunkeja.

Vantaan Asolassa sijaitseva ikäihmisten yhteisö Foibekartano on rakennettu niin, että kotoa pääsee luontoon minuuteissa. Luonto ympäröi Foibekartanon rakennukset ja pihapiirissä käyskentelee niin kanoja, lampaita kuin kissojakin. Liikkuminen Foibekartanon elävässä pihapiirissä on esteetöntä ja Hyvän elämän kotipalvelut tukevat tarvittaessa ulkoilussa. Vehreys ei ole suinkaan sattumaa. Vaikka Foibekartano sijaitsee vanhan kartanon mailla, pihapiirin eteen on nähty yhdessä vaivaa. Muun muassa yhteisöpuutarhan hoito vaatii jatkuvasti hellää huolenpitoa. Kasveja istutetaan, kastellaan ja kerätään talkoovoimin.

Luonnon tarjoamien mahdollisuuksien näkeminen, käyttäminen ja vaaliminen vaatii kartanon väeltä avointa mieltä ja oikeanlaista asennetta. Kyse on viitseliäisyydestä ja siitä, että tärkeiden asioiden eteen tehdään töitä. Hihat kääritään ja asiat laitetaan tapahtumaan. ”Piällysmiehiäkin” tarvitaan, joten hyvien neuvojen antajillakin on paikkansa tässä yhteisössä.

Luontoon liittyvät asiat mielletään helposti kepeäksi hötöksi, vaikka itse asiassa luonnon hyvinvointivaikutuksista alkaa olla jo runsaasti vaikuttavaa tutkimusnäyttöä. Luonnossa liikkuminen muun muassa palauttaa stressistä, parantaa mielialaa, ehkäisee sairauksia ja lisää koettua terveyttä. Jopa digitaalisesti luonnossa liikkumisella on havaittu olevan terveys- ja hyvän olon vaikutuksia. Maassa, jossa masennus on kansansairaus ja ihmisiä kuolee yhä eniten sydän – ja verisuonisairauksiin, ei luulisi olevan varaa jättää huomiotta luonnon terveysvaikutuksia. Foibekartanon elävän pihapiirin voidaankin sanoa lisäävän ikäihmisen elämänlaatua ja tukevan hyvää elämää.

Luonto on olennainen osa suomalaista mielenmaisemaa. Jokainen täällä tarpeeksi kauan asunut tietää miltä vastaleikattu nurmikko tuoksuu, miltä kylmä multa tuntuu, miten linnut laulavat aikaisin aamulla ja miltä yötön yö näyttää. Nämä kaikki ovat elämyksiä, syvään juurtuneita tunnemuistoja, joita jokainen haluaa kokea myös elämänsä viimeisinä vuosina. Siksi on tärkeää, että luontoelämykset ovat tinkimätön osa vanhuspalveluita, hyvän elämän kokonaisuutta.

 

Teksti

Ulla Broms, toimitusjohtaja

Tiina Suvanen, kehitysjohtaja

9.7.2021