Kuinka rakennetaan hyvää elämää foibekartanolaisittain. Yhdessä tehty strategia antaa vahvan suunnan - Osa 1

Viime vuosien korona-aika on ollut oiva happotesti strategiallemme, yhteiselle onnistumissuunnitelmallemme. Strategia osoitti toimivuutensa. Foibekartanon hyvän elämän strategia on selkeä, helppo ymmärtää ja nopeasti omaksuttavissa ja ehkä juuri siksi se on toiminut hyvänä ohjenuorana jokapäiväisessä arjessa myös tänä erikoisena aikana. Ajassa on korostunut innovatiivisuus ja ”vaivaa päin” -ajattelu eikä toimintaa tai tekemisiä ole tarvinnut jättää pois. Asiat on toteutettu mielikuvitusta käyttäen eri tavoin mm. hyödyntäen laajoja piha- ja terassialueitamme ja asukkaillemme jo tutuksi tullutta digitaalisuutta ja virtuaalisia kohtaamisia.  

Foibekartanon hyvän elämän strategia on yksinkertainen ja ikäihmisten hyvän ja oman näköisen elämän mahdollistuminen on missiomme.  Foibekartanon visiossa asukkaan sanomana on meille oikean suuntainen tärkeä viesti jokaiselle päivälle: Tämä on se koti, johon tahdon asettua loppuelämäkseni. Onnellisena. Lause ilmentää sitä, että Foibekartano on asukkaiden koti. Ei sairaala eikä kodinomainen laitos. Visio pitää sisällään ajatuksen siitä, että niin Foibekartanolle saapuvat vieraat kuin henkilökuntakuntakin, ovat vieraina asukkaiden kodissa. Asukkaat kohdataan arvostavasti ja kunnioittaen. Asukas on paikan tähti. Hänen vuokseen olemme täällä ja haluamme nähdä vaivaa. Lauseen osa tahdon asettua kuvaa asukkaan tahtoa ja halua. Hän on tehnyt oman elämänsä omistajuuteen liittyvän tärkeän tietoisen valinnan, halunnut asettua asumaan tähän kotiin ja haluaa olla täällä aktiivinen toimija. Visio päättyy sanaan onnellisena. Onnellisuus on asenne. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että suuntaa katseensa hyviin asioihin, vaikka elämä voi välillä olla vaikeaa ja edellyttää ponnisteluja. Sairaudet, ajoittaiset murheet ja kaiken kaikkinen rosoisuus ovat osa elämää. Onnellisuutta kokeaksemme jokainen tarvitsee rinnalleen kanssakulkijoita, jotka jakavat kanssamme arjet ilot ja kulkevat rinnallamme pimeimpinäkin hetkinä.

Foibekartanon arvot, a) toimimme elämysalalla, b) yksilöllisesti ja yhdessä sekä c) asenne ja innovatiivisuus ratkaisevat, on tarkoitettu arjessa elettäviksi. Hyvä elämä koostuu perusasioiden, kuten turvallisuuden, puhtauden, ruoan ja levon, lisäksi hyvistä ihmissuhteista, kauniista asioista, luonnosta nauttimisesta ja mielekkäästä tekemisestä. Sen sijaan, että odoteltaisiin pelkästään kuolemaa, eletään hetkessä täysillä kukin omalla tavallaan. Nautitaan elämästä, järjestetään yhdessä pieniä ja suuria hetkiä, elämyksiä, joita on ilo odottaa ja mukavaa muistella jälkikäteen. Jokainen ihminen on ainutkertainen ja ainutlaatuinen yksilö ja siten hänet tulee kohdata, yksilöllisesti. Emme millään voi elää itsemme näköistä hyvää elämää, jos siinä ei ole sijaa yksilöllisyydelle. Me kasvamme vuorovaikutuksesta toisiin ja tarvitsemme rinnallemme muita. Irrallaan muista ihminen on onneton ja näivettyy. Siksi yhteisöllisyyttä ja luottamusta on rakennettava ja vaalittava kuin kalleinta aarretta. Yhteisöllisyyden, yksilöllisyyden ja elämyksellisyyden edistäminen vaatii oikeanlaista asennetta. Asioiden eteen nähdään vaivaa, työtä tehdään suurella sydämellä ja juhlitaan yhteisiä onnistumisia. Tinkimätön halu panostaa osaamiseen, kehittymiseen ja yhdessä oppimiseen ovat oleellinen osa mielekästä hyvän elämän arkea kaikille foibekartanolaisille.

 

Ulla Broms, toimitusjohtaja

25.3.2022