Foibe Akatemia

Foibe Akatemia on vuorovaikutteinen avoin luentosarja, jossa eri alojen asiantuntijat, tutkijat ja taiteilijat puhuvat ajankohtaisista aiheista ja kysymyksistä.

Voit tulla kuuntelemaan yksittäisen luennon tai osallistua koko luentosarjaan oman kiinnostuksesi mukaan. Luennolla myydään kahvia ja leivonnaisia. Tilaisuudet videoidaan ja julkaistaan verkossa Foibekartanon Youtube -kanavalla.

Luennot järjestetään kerran kuussa elokuusta toukokuuhun Foibekartanon Ravintola Flyygelissä ja aulassa. Luentopäivä on keskiviikko ja kellonaika 14–16. Luento kestää n. tunnin verran, jonka jälkeen on aikaa kysymyksille ja keskustelulle kahvikupin äärellä. Luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Lämpimästi tervetuloa!

Julkinen liikenne:
K-juna Rekolan asemalle, bussilinjat 574, 623, 723, 735, 973 (3.8.2022), kaupunkipyöräasema Sairaalakatu. HSL reittiopas

 

Tervetuloa syksyn 2024 luennoille. Noudatathan saapuessasi voimassa olevia ohjeistuksiamme. Foibekartanon ohjeistukset pääset lukemaan tästä.

Seuraavaksi ohjelmassa, syksy 2024

(aiemmat luentotaltioinnit löydät alta)

Ke 18.9. klo 14
Ajattelevat aivot liikkeessä - treenikirjan syntytarina
Kiti Müller, aivotutkija, neurologi

Luennolla aivotutkija ja neurologi Kiti Müller kertoo Treeniä varttuneelle keholle ja mielelle -kirjan syntytarinan. Kirjan ovat kirjoittaneet Kiti Müller, Ulla Broms ja Kristina Laaksonen. Luvassa tutkittua tietoa kehon, mielen, muistin ja liikunnan yhteispelistä. Kokeilemme yhdessä kirjan harjoitteita käytännössä.

Ke 23.10. klo 14
Kokemuksellinen (eli psykososiaalinen) vanheneminen
Sirkka-Liisa Kivelä, yleislääketieteen ja geriatrian erikoislääkäri, yleislääketieteen emeritaprofessori

2000-luvun tutkimuksiin perustuvaa tietoa siitä, miten psyykkinen ja psykososiaalinen vanheminen etenee vanhenevissa ja vanhoissa ihmisissä ja miten he kokevat vanhenemisensa. Vanhuus on nykykäsityksen mukaan elämän syvällisin ja kaunein kehitysvaihe.

Ke 6.11. klo 14
Kirja: Syntynyt viittomaan, SKS
Thomas Sandholm, Yleisradion uutisankkuri

”Aina oli sanottu, että kuurot eivät saa tehdä näin, että kuurot eivät pysty. Ajattelin, että kokeilen, miten käy, jos teenkin asiat eri tavalla. Ei kuurous ole este tällaiseen. Siitä se lähti ja sillä tiellä ollaan.” Luennolla Thomas Sandholm kertoo elämäkertakirjan tekemisestä, elämästään ja urastaan Ylen uutistoimituksessa.

Foibe Akatemia Extra Ke 27.11. klo 14
Luontovalokuvataiteen merkitys ikäihmisille
Saara Lilja, kasvitieteilijä, valokuvataiteilija

Ke 11.12. klo 14
Käytä ääntäsi, ikäihmisten äänenkäyttö
Riitta Selkälä, puheterapeutti

"Ääni sanojen ilmaisijana kuvastaa persoonaasi, samoin kuin eleesi, tahattomat ilmeesi ja vaatteesi. Äänenkäytön perusta on aktiivinen rentous, sekä fyysinen että psyykkinen. Äänenhuolto vaikuttaa edullisesti myös koko kehon huoltoon, energiatasoon ja mieleen. Huolla ääntäsi aamuhyminällä, lauluja hyräilemällä - tee tämä kevyesti, niin et voi tehdä mitään väärin."

Ke 21.8. klo 14
Liike on lääke

Veli-Pekka ”Vellu” Ketola, ex-jääkiekkoilija

Aiheena on liikkuminen ja sen tärkeys. Miksi et aloittaisi jo tänään liikkumista? Älä siirrä sitä huomiseksi. Luennon tarkoituksena on kannustaa liikkumiseen ja kertoa liikunnan hyödyistä.

Kevät 2024

Ke 31.1. klo 14
Ilmastonmuutos, elonkirjo ja vesistöt, ja miten ne yhdistyvät maaperässä?

Saara Kankaanrinta
BSAG -säätiön ja Carbon Action -alustan perustaja ja hallituksen puheenjohtaja

Luennolla Saara Kankaanrinta käy läpi globaalisti suurimmat luontokriisit, ja mitä konkreettisia ratkaisuja niihin on maataloudessa, ja kertoo kokemuksia tästä omalta Qvidjan maatilalta.  

 

Ke 7.2. klo 14
Luonnon monimuotoisuus, ilmastonmuutos ja mitä minä voin tehdä luonnon ja ilmaston hyväksi?

Riku Lumiaro
Ertityisasiantuntija, Suomen ympäristökeskus SYKE

Luennossa tehdään katsaus Suomen luonnon monimuotoisuuden tilaan ja miten ilmaston nopea lämpeneminen vaikuttaa luontoon ja ympäristöön sekä pohditaan mitä minä voin tehdä omassa elämässäni luonnon ja ilmaston hyväksi.

To 14.3. klo 13.30
Foibe Akatemia EXTRA:
Aivoviikon vierailijana Foibekartanolla aivotutkija Kiti Müller

 

Aivotutkija ja neurologi Kiti Müller on Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston dosentti ja työskennellyt pitkään mm. tutkimusprofessorina Työterveyslaitoksella. Hän on tutkinut eri-ikäisten ihmisten aivojen ja kehon toimintakykyä. Aivoviikolla Kiti Müller luennoi seuraavista aiheista erityisesti ikäihmisten näkökulmasta:
- Lyhyt aivotutkimuksen historia
- Käsi, oivallinen työkalu ja viestintäväline & jalat, oma kulkuvälineemme

Luennon jälkeen jumpataan ja keskustellaan yhdessä. Tilaisuudessa hyödynnetään tammikuussa ilmestyneen tietokirjan Treeniä varttuneelle keholle ja mielelle harjoitteita.

Treeniä varttuneelle keholle ja mielelle (Bazar Kustannus) tarjoaa kattavan tietopaketin siitä, miten ikääntynyt voi vaikuttaa elämänlaatuunsa erilaisilla harjoitteilla. Kirjan kirjoittajista Kiti Müller ja Kristina Laaksonen ovat neurologeja ja aivotutkijoita, Ulla Broms on kansanterveystieteestä väitellyt filosofian tohtori ja Foibekartanon toimitusjohtaja.

 

Ke 27.3. klo 14
Muistisairaudet uudessa valossa: läheisen ja sairastuneen näkökulma

Hanna Jensen
VTM, logoterapiaohjaaja LTI

Foibekartanolla keskiviikkoisin työskentelevä VTM, logoterapiaohjaaja LTI Hanna Jensen on huolehtinut muistisairaista vanhemmistaan 15 vuoden ajan – ensin isästä, nyt äidistä. Hän on kirjoittanut kokemuksistaan kaksi tarinallista tietokirjaa, 940 päivää isäni muistina (2013, Teos) ja Äitini muistina – toinen kierros (2022, Siltala), joista ensimmäinen oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana.
Jensen on kouluttautunut tukemaan muistisairaiden ihmisten läheisiä positiivisen filosofian näkökulmasta: näkemään, mikä kaikki on vielä mahdollista muistisairaan ihmisen sairaudesta huolimatta. Jensen uskoo, että muistisairaan ihmisen arvostava kohtaaminen lisää myös läheisen omia voimia – ja että läheisellä on oikeus jatkaa omaakin elämäänsä ja kuunnella omia tarpeitaan.

Tervetuloa kuulemaan Foibe Akatemiaan toisenlaista näkemystä muistisairauksista!

 

Ke 17.4. klo 14
Mielen hyvinvointi ja ikääntyminen

Roope Holopainen
Lääketieteen lisensiaatti, psykiatrian erikoistuva lääkäri

Mielenterveys on ihmisen perusoikeus. Se koskettaa meistä jokaista päivittäin ikään katsomatta. Tässä luennossa tulen kertomaan mielenterveydestä, sen vahvistamisesta ja hoidosta ikääntymisen näkökulmasta.

 

Ke 8.5. klo 14
Iloa, energiaa ja positiivisuutta elämään

Viihdetaiteilija Arja Koriseva ja pianisti Minna Lintukangas

Arja Koriseva avaa sydämensä jakamalla omia kokemuksiaan positiivisuudesta, elämän ilosta ja voimasta. Hänen tarinansa täydentyy upeasti teemaan sopivilla lauluilla pianisti Minna Lintukankaan kanssa. Yhdessä he luovat tunnelmallisen ja ikimuistoisen hetken, joka kutsuu jakamaan positiivista energiaa ja iloa.

Syksy 2023

 

Ke 20.9. klo 14
Millaista on olla eläin?

Helena Telkänranta
Eläinten käyttäytymistieteen tohtori sekä tiedeviestintä- ja tutkimusyritys Arador Innovations Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja

Ajantasaiseen tutkimustietoon perustuva katsaus siihen, mitä nykyään tiedetään eläinten älykkyydestä, tunteista ja kokemusmaailmasta. Luennolla kerrotaan monista erilaisista eläimistä, muun muassa lemmikkieläimistä ja luonnoneläimistä. Tuttujenkin eläinten mielen-maisemasta on uusien tutkimusten valossa löytynyt uusia, kiehtovia ulottuvuuksia.

 

Perjantai 27.10. klo 14
MEIJU - en tyydy vähempään

Meiju Suvas
Laulajatar

Sukellus koko kansan rakastaman iskelmätähden Meijun elämään. Mari Koppisen kirjoittama tuore elämäkerta kertoo kuinka musiikki ja keikkaelämä veivät mukanaan ja yhtäkkiä Meiju Suvas olikin Suomen suosituin laulaja ja diskoiskelmän moderni tulkki, jonka hittien kone-soundit muuttivat suomalaista iskelmää peruuttamattomasti. Meijun ura on jatkunut menestyksekkäänä jo yli 40 vuotta.

 

Keskiviikko 15.11. klo 14
Iloa luonnon yksityiskohdista

Saara Lilja
Maatalous- ja metsätieteiden tohtori, biologian- ja maantiedon opetta-ja, tieteiden ja taiteiden yhteenkytkijä ja valokuvataitelija, Emergenssi Oy:n toimitusjohtaja

Luennolla saamme iloa syksyyn luonnon pienistä yksityiskohdista. Saara on tuttu Foibekartanon Taidehetkistä, joissa katseltiin valokuvatauluista luonnon eri osia ja yksityiskohtia, kuin häivähdyksiä polullamme. Hän kertoo urastaan ja tarjoilee myös esimerkkejä luontopohjaisista ratkaisuista paremman maailman rakentamiseen.

 


Keskiviikko 20.12. klo 14
Uni antaa voimaa

Leeni Peltonen
Toimittaja, tietokirjailija

Miksi uni on niin tärkeää? Mitä unen aikana tapahtuu? Luennossa käsitellään unta hyvinvoinnin lähteenä. Puhutaan myös univaikeuksis-ta, joista moni nykyään kärsii. Miten auttaa itseään nukkumaan parem-min? Leeni on tehnyt pitkän uran aikakauslehdissä ja työskennellyt mm. päällikkötehtävissä Suomen Kuvalehdessä ja päätoimittajana Kotiliedessä. Nykyisin hän toimii yksityisyrittäjänä.

Kevät 2023

ke 25.1.2023 klo 14

Ilon kautta - huumori nykytaiteessa

Anssi Kasitonni, monialataiteilija

 

ke 15.2.2023 klo 14

Hyvä elämä ja hyvä kuolema

Jessika Luther, kuolindoula

Jaana Salmi, Memor Design Oy

Ulla Broms, toimitusjohtaja, Foibekartano

 

ke 1.3.2023 klo 14

Kohtaamiset - sitä parasta ihmisyyttä

Kaj Kunnas, urheilutoimittaja, kirjailija, kohtaaja

 

ke 22.3.2023 klo 14

Kohtaamisten voima

Johanna Lammi, kohtaamisen asiantuntija, PhD

 

ke 17.5.2023 klo 14

Luonnonmukainen puutarhanhoito ja kumppanuuskasvien käyttö tuholaisten torjunnassa

Leena Luoto, Biologi, puutarhayrittäjä, flowerpecker

Tuo luonto puutarhaan. Luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä puutarhoilla on merkittävä rooli. Saat vinkkejä, miten puutarhaa voi hoitaa luonnonmukaisesti. Miten kumppanuskasvit tehoavat tuholaisten torjunnassa. Näin saat puutarhanhoidosta helpompaa.

Syksy 2022

Ke 10.8.2022

Tervetuloa luennolle paikan päälle tai YoutubeLive-lähetykseen www.youtube.com/foibekartano!

Vierailulla näyttelijä Seela Sella

Keskustelemme yhdessä ikäihmisiä koskettavista asioista ja ilmiöistä.

Ennakkokysymykset ti 9.8. mennessä sähköpostitse foibe@foibekartano.fi.

Ke 28.09.2022 klo 14

Tervetuloa luennolle paikan päälle tai YoutubeLive-lähetykseen www.youtube.com/foibekartano!

Älykkäät ja keskenään hieman riitaisat varpuset naapureinamme

Michael Müller, metsäpatologian dosentti, lintuharrastaja

Luennolla kuulemme varpusten sopeutumisesta ihmisen naapuriksi, älykkyydestä, seuraelämästä sekä erään varpuspoikasen kasvusta aikuiseksi. 

Ke 12.10.2022 klo 14

Tervetuloa luennolle paikan päälle tai YoutubeLive-lähetykseen www.youtube.com/foibekartano!

ONNELLISUUS ja HYVÄ ELÄMÄ

Antti Mattila LT

"Kaikki ihmiset tavoittelevat hyvää elämää." - Aristoteles

Ke 16.11.2022 klo 14.00

Tervetuloa luennolle paikan päälle tai YoutubeLive-lähetykseen www.youtube.com/foibekartano!

Suomirockin ensimmäinen nainen

Muska Babitzin, laulaja

Suomirockin ensimmäiseksi naiseksikin tituleerattu muusikko Muska kertoo elämästään ja urasta. 70 vuotta täyttäneen laulajan elämästä julkaistiin kesällä Sauli Miettisen kirjoittama elämäkerta.

 

 

Ke 14.12.2022 klo 14

Naisten elämää keskiaikaisissa birgittalaisluostareissa

Väitöskirjatutkija Leena Enqvist (TM, HuK)

Keskiajalla elämä luostarissa oli monille naisille vaihtoehto avioliitolle ja perhe-elämälle. Ilmestyksistään tunnetun ruotsalaisen Birgitan (k. 1373) suunnitelmien pohjalta syntyi myöhäiskeskiajalla birgittalaissääntökunta, jonka luostareita oli eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Ruotsin Vadstenassa. Luennolla kerrotaan naisten elämästä näissä yhteisöissä. Millainen oli päivä luostarissa ja mitä siellä tehtiin?

Kevät 2022

Ke 26.1.2022 klo 14.00  

Luento toteutetaan ilman fyysistä yleisöä. Luentoa voi seurata Youtube-kanavaltamme

Kulttuuria aivoille 

Kiti Müller, tutkimusprofessori, aivotutkija 

Jokaisella on aivoihin tallennettuna yksilölliset muistot ja kokemukset, tunteet ja taidot. Yhteisen tekemisen kautta näistä syntyy yhteistä kulttuuria. On rikkautta, että jokainen tuo siihen omat erityispiirteet. Jakamalla asioita ja ajatuksia toisten kanssa syntyy rikas kulttuuri, joka on ihan parasta aivoterveyttä. 

 

 

Ke 16.2.2022 klo 14.00 

Monikulttuurisuus nykypäivän Suomessa 

Paikan päälle otetaan 50 henkilöä.

Anna Saurama, kouluttaja, TM, STEP-koulutus 

Mitä kaikkea on kulttuurinen moninaisuus tämän päivän Suomessa ja millaisista kerroksista se koostuu? Erityisenä tarkastelukulmana koulu yhteen kokoavana instituutiona. 

 

ke 30.3.2022 klo 14.00 

Keskiajan kirkkomaalarit 

Anneli Kanto, kirjailija 

Keitä olivat maalarit, jotka koristivat kirkkoja kuvin ja ornamentein? Miten he työnsä tekivät, kuka sen tilasi ja kuka maksoi? Mikä maalausten tarkoitus oli? Kirjailija Anneli Kanto kertoo romaanistaan, jonka aihe on Hattulan kirkon maalaaminen vuonna 1513. 

 

20.4.2022 klo 14.00 

Suomen luonto 2100 - muuttuvat elinympäristöt 

Kerttu Kotakorpi, meteorologi, tietokirjailija 

Meteorologi Kerttu Kotakorpi on kirjoittanut kirjan ilmastonmuutoksesta ja sen mukana muuttuvasta luonnosta Suomessa. Luennolla käydään läpi ilmastossamme kuluvalla vuosisadalla tapahtuvia muutoksia eri vuodenaikoina ja eri elinympäristöissämme. Vaikutuksia on niin säihin, ihmisten elämään kuin luontoon ja eri eläinlajeihin. 

 

18.5.2022 klo 14.00 

Maistaisitko tuhtat samppanjaa kuukaudessa ?

Jukka Sinivirta 

 

Syksy 2021

Ke 25.8.2021 klo 14.00 

Arvot, sivistys ja tulevaisuus

Arto O. Salonen, kestävyystutkija, yhteiskuntamuotoilija ja tulevaisuuden tekijä

 

Ke 22.9.2021 klo 14.00 

Kulttuuria Foibekartanolla

Mirja Lamminen, foibekartanolainen

Kiti Müller, tutkimusprofessori, aivotutkija "Kulttuuria aivoille" luento siirtyy myöhemmälle syksyyn

 

20.10.2021

Aika On. Ajan pyhä rytmi.

Kari Pekka Kinnunen

Rovasti, kirjailija

 

3.11.2021 klo 14.00

Tasapainossa kaiken ikää

Minna Laine, toimitusjohtaja, Meditas Oy

Matti Vartiainen, Ainone

 

1.12.2021 klo 14.00

Farkkumummoja ja pehmovaareja

Tarja Santalahti, psykoterapeutti, kliininen seksologi

 

Kevät 2021

 

Ke 20.1.2021 klo 14.00 

Uutta rakennetaan - ihmisiä vai robotteja varten?

Cristina Andersson, robotiikka-asiantuntija

 

Ke 10.2.2021 klo 14.00

Ystävyys

Raili Hulkkonen, meikkitaiteilija, kouluttaja

Pirkko Mannola, laulaja, näyttelijä

 

ke 24.3.2021 klo 14.00

Kestävä kehitys puutarhanhoidossa

Leena Luoto, filosofian maisteri, biologi

 

7.4.2021 klo 14.00

Aivot oppivat vuorovaikutuksessa

Minna Huotilainen, kasvatustieteen professori, aivotutkija

 

19.5.2021 klo 14.00

Hoitamalla tukirankaasi turvaat myös hyvinvointisi

Esko Kaartinen, ortopedi LKT

 

 

Syksy 2020


 

 

Ke 19.8.   Tervehtiminen ja toisten huomioiminen korona-aikana, Kaarina Suonperä, kamarineuvos, tapakouluttaja

 

Ke 16.9.   Kristilliset arvot ja uuden sukupolven haasteet, Jukka Paarma, arkkipiispa emeritus

 

To 24.9.   Robotiikan työpaja Foibe Akatemia Extra

Mirka Leino, yliopettaja, automaatio tutkimusryhmän vetäjä, SAMK

Tiinä Källi, Robotie

Sorjo Mäkipää, kokemusasiantuntija

Robotit mm. Edison ja Foibekartanon asukkaat

Orientoituminen etukäteen: Kotona tulevaisuudessa -videon katselu

 

Ke 7.10.   Käsien käyttö pistää vilskettä aivoihin, Kiti Müller, tutkimusprofessori, aivotutkija

 

Ke 11.11. Suomalaisen yhteiskunnan arvot - mitä, mistä ja miksi?, Anneli Portman, PhD, sosiaalipsykologi, arvotutkija

 

Ke 2.12.   Miksi empatiaa on hyvä tutkia?, Eveliina Saari, tutkimushankkeen vastuullinen johtaja, filosofian tohtori, dosentti

Vilja Rydman, väitöskirjatutkija, VTM

 

Tiedustelut Hyvän elämän koordinaattoreilta:

Eero Viljakainen 050 572 7977

Nadja Liimatta 050 597 3131

Jenni Pesonen 050 309 7296