Kulttuuri kuuluu meille kaikille - läpi elämän

Ikääntyminen voi tuoda mukanaan ei-toivottuja muutoksia kuten mahdollisen toimintakyvyn tai liikuntakyvyn heikkenemisen. Ei-toivotut muutokset voivat rajoittaa elämisen laatua ja vähentää kulttuurista nauttimista sekä sosiaalista kanssakäymistä.

Tutkimukset ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet kulttuurielämysten kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevan myönteisen vaikutuksen.  Ikääntymisestä huolimatta ihmisen tulisi pystyä nauttimaan kulttuurielämyksistä myös kotisohvalla, palvelutalossa tai vaikkapa sairaalassa ja tuntea yhteisöllisyyttä muiden osallistujien kanssa.

 
"Haluamme näyttää esimerkkiä, että kaikki on mahdollista, kun nähdään vaivaa kokonaisvaltaisen kulttuurielämyksen eteen ja siksi myös monenlaiset, itse kulttuurielämyksen ympärille rakennettavat oheispalvelut ovat tärkeitä ennen, aikana ja jälkeen tapahtuman. Näin kulttuuri koskettaa kaikkia aistejamme."

Ulla Broms, Foibekartanon toimitusjohtaja


Lisää vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä

Kokonaisvaltaista etäkulttuurielämystä rakennettaessa tätä kaikkea ei saisi unohtaa, vaan osaksi kokemusta tulisi suunnitella tapoja lisätä vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä. Erilaiset oheispalvelut voivat osaltaan tukea yhteisöllisyyden tuntua: ennen esitystä voidaan tarjota apua esimerkiksi laittautumiseen, kuten kampaukseen, meikkaukseen tai ehostukseens.

Oheispalveluna voisi myös olla eri keinoin tuotantoprosessiin, esityksen juoneen ja esiintyjiin tutustuminen ennen esitystä, tai kokemuksen purku esityksen jälkeen. Myös erilaiset syötävät ja juotavat tarjoilut ennen esitystä, väliajalla ja esityksen jälkeen täydentävät loistavasti digitaalisesti toteutettua kulttuurielämystä.

Kokonaisvaltaiseen kulttuurielämykseen kuuluu paljon tärkeitä valmisteluja ennen h-hetkeä. - On ihanaa, kun saa hiukan hullutella - pukeutua arkea juhlavammin ja laittautua. Hyvä ruoka ja kiva tunnelma tuovat hyvää mieltä, vaikka kulttuurikokemus ei olekaan ihan yhtä täydellinen, kuin livenä paikan päällä koettuna, toteavat  kulttuurista nauttivat Foibekartanon asukkaat Hikka ja Tellervo. Kuva: Eero Viljakainen, Foibekartano.

Foibekartanossa asuu mukava määrä kulttuurista kiinnostuneita, ja myös he pitävät tärkeänä, että kulttuuritapahtuma on helposti saatavilla.

Ikäihmisille kehitettyjen digitaalisten palvelujen on oltava helppokäyttöisiä ja saavutettavia. Kulttuuri kuuluu kaikille; myös digitaalisten kulttuurielämysten tulisi kuulua kaikille. On erityisen tärkeää miettiä, miten ikäihmiset saadaan houkuteltua ja opetettua digipalveluiden käyttäjiksi jo ennen kuin toimintakyky heikkenee niin, ettei fyysisten palveluiden äärelle enää pääse. 

- Koska digitaalinen elämys saattaa olla toisille uusi taiteen muoto, saattaa osallistuminen vaatia myös toisten rohkaisua, myös oman henkilöstömme tukea, pohtii Timo Leivo, Foibekartanon talousjohtaja.

- Pidämme tärkeänä, että olemme osa yhteisöä tapahtumissamme. Kannustamme asukkaita osallistumaan, ja tapahtumissa keskustelemme sekä vaihdamme mielipiteitä nähdystä ja kuullusta. Se on luonteva osa työtämme, kuvailee Foibekartanon työkulttuuria talousjohtaja Timo Leivo. HomeOperan Photobooth-kuvauksessa Timo yhdessä Foibekartanon asukas Sepon kanssa. Kuva: Tuan Doan, Foibekartano

Tutustu myös näihin kiinnostaviin juttuihin sivuillamme