Julkaistu 26.5.2023

Oopperaa kaikille - Modernilla tavalla kulttuuria Foibekartanon koteihin

Foibekartanolla järjestettiin Kotiooppera-tapahtuma asukkaille ja heidän läheisilleen keskiviikkoiltana 26.4.2023. Digitaalisesti toteutettu oopperaelämys mahdollisti kulttuurista nauttimisen asukkaiden kotona. Foibekartanon Kotioopperassa katsottiin Suomen Kansallisoopperan Turandot-oopperaesitys digitaalisena lähetyksenä Päätalon ravintolasalin jättiscreeniltä. Oopperaelämyksestä nautittiin samanaikaisesti myös kolmessa Kotitalossa (ympärivuorokautinen asumispalvelu).

Suomen kansallisoopperan Turandot-esitys katsottiin Päätalolla jättiscreeniltä

Punaista mattoa pitkin oopperaan

Oopperatapahtuman toteutus suunniteltiin Turandot -oopperan tyylin innoittamana. Turandot sijoittuu myyttiseen Kiinaan. Oopperan esitysasut ja niihin kuuluvat asusteet loistavat silkin eri väreissä. Näyttämön lavastus on upean tunnelmallinen kukkivine kirsikkapuineen. Kartanon väki valmistautui iltaan ehostautumalla ja pukeutumalla juhlavasti. Päätalon ja Kotitalojen oopperasalit somistettiin punaisin matoin, komein kukka-asetelmin, lyhdyin ja kirsikkapuin. Foibekartanolla ulko-ovien edessä roihuivat tulipadat ja sisälle saavuttiin punaista mattoa pitkin. Tunnelmaa loi flyygelimusiikki, josta vastasi Marius Nykänen. Illan juontajana toimi Foibekartanolta teatteriharrastaja Hilkka Karvinen ja Hyvän elämän koordinaattori Nadja Liimatta. Ennen varsinaista esitystä katsottiin Suomen Kansallisoopperan taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven tervehdysvideo foibekartanolaisille. Tunnelma oli kihelmöivän jännittävä ja Päätalon jättiscreeniltä saattoi seurata muiden oopperakatsomoiden tunnelmia ja oopperaväen ilmeitä. Oopperaesityksen väliajalla aika lensi kuin siivillä herkullisten väliaikatarjoilujen ja hyvän seuran parissa.

Juontajat Hilkka ja Nadja kyselevät kuulumisia Kotitalojen oopperayleisöltä

Kotiooppera tuo elämykset kotiin

Kotioopperan tavoitteena oli luoda aito oopperaelämys osallistujalle ja tämä tavoite saavutettiin kirkkaasti. Elämys toi ihmiset yhteen ja ylevöitti kaikkien arkea. “Olemme määrätietoisesti panostaneet digitaalisuuteen vuosien ajan ja nyt saamme nauttia näistä mahdollisuuksista yhdessä”, kertoo Foibekartanon toimitusjohtaja Ulla Broms tyytyväisenä. “Kotiooppera on hyvä osoitus siitä, että teemme asiat täysillä ja näemme vaivaa asukkaidemme hyvän elämän eteen”, Broms jatkaa.

Ravintola Flyygelin henkilökunta tarjoili alkumaljat juhlaväelle

Parasta on yhdessä tekeminen

Kotioopperaa on suunniteltu yhdessä koko Foibekartanon väen kanssa. Kevään mittaan toteutettiin useita suunnittelutyöpajoja ja oopperaillan valmisteluja toteutettiin monella rintamalla. Kaikilla asukkailla oli mahdollisuus osallistua tapahtuman suunnitteluun ja toteuttamiseen oman kiinnostuksen mukaan. Oopperan suunnittelutyöpajoissa muun muassa maisteltiin väliaikatarjoilun vaihtoehtoja ja mietittiin illan ohjelmaa. Foibekartanon kädentaitojen pajassa valmisteltiin oopperan rekvisiitaksi silkkikukkakoristeisia kirsikkapuita ja kultaisia paperilyhtyjä. ”Oopperaan valmistautumisessa ihan parasta on se, kun näkee oman työnsä jäljen” toteaa satoja silkkikukkakoristeita tehnyt Tuovi. Monelle asukkaalle Kotiooppera on yksi vuoden kohokohdista ja elämyksestä jää paljon muistoja ja mukavaa kerrottavaa kahvipöytiin. Oopperan jälkeen pidetyssä palautekeskustelussa kuului kysymys ”Milloin järjestetään seuraava oopperailta?”

Teksti: Tuan Doan

Artikkeli on julkaistu Koivukylän Lähisanomissa 5/2023

Asukas Tuovi valmistaa koristeita Kotioopperaa varten Kädentaitojen pajassa

Asukas Tellervo ehostautui ennen tapahtumaa

Ravintola Flyygeli kattoi tarjoilut valmiiksi väliaikaa varten

Hyvän elämän koordinaattori Eero ja asukas Anneli poseeraavat kuvausseinän edessä