Saisiko Apple Watchista boostia palautumiseen ja hyviin yöuniin?

Foibekartanon Apple Watch -kokeilussa olen tutustunut älykellon mahdollisuuksiin unen seurannassa ja parantamisessa sekä palautumisen apuna. Vuoden 2021 alussa alkaneen kokeilun tarkoituksena on selvittää älykellojen mahdollisuuksia työhyvinvoinnin seurannassa ja tukemisessa. Lisäksi pilotin tavoitteena on kartoittaa Apple Watchin soveltuvuutta ikäihmisten käyttöön.

Apple Watchissa on loputtomasti mahdollisuuksia oman hyvinvoinnin parantamiseen

Kellossa on monenlaisia sovelluksia terveyden seurantaan ja liikunta- ja meditaatioharjoituksiin. Haasteena on aluksi löytää mieleiset ja omia tavoitteita tukevat sovellukset. Onko sovelluksen maksuton versio jatkuvasti käytettävissä vai tuleeko se esimerkiksi seitsemän päivän kokeilujakson jälkeen maksulliseksi, ei välttämättä App Storesta heti selviä. Kannattaa olla tarkkana ja kysellä muilta käyttäjiltä suosituksia toimivista sovelluksista.

Applen Terveys-sovellus

Olen seurannut Applen monipuolistuvasta Terveys-sovelluksesta useampaa mittaria, kuten aktiivisuutta, sykettä, unta ja mindfulness-harjoitusten vaikutuksia. Sovelluksesta on ollut kätevä katsoa mihin suuntaan mittaustulosten perusteella olen etenemässä. Jokaisen otsikon, kuten aktiivisuus, alta löytyy lyhyt tietoisku aiheesta, joka auttaa arvojen tulkinnassa. Unen osalta sovellus antaa tiedon nukkumis- ja sängyssä oloajasta.

Sleepwatch-sovellus

Olen kokeillut App Storesta useita unenseurantasovelluksia.  Käyttööni on valikoitunut maksuton englanninkielinen Sleepwatch-sovellus. Sovelluksesta on saatavilla myös maksullinen Premium-versio, josta löytyy perusominaisuuksien lisäksi kattavat, tulostettavat raportit, vertailua muihin sovelluksen käyttäjiin, älykäs herätys ja monia terveysmittareita. Perusversiossa on syvän ja kevyen unen, unirytmin sekä unen keskeytymisen seuranta, keskimääräinen unen aikainen syke ja veren happitaso. Lisäksi sovellukseen voi merkitä mitä tapahtui edellisenä päivänä – esimerkiksi harrastiko liikuntaa tai joiko illalla kahvia. Sovellus kysyy, heräsikö aamuun virkeänä ja onko päivän mittaan väsyttänyt. Sovelluksen trendeistä näkee nukkumisajan pituuden, syvän unen osuuden, unirytmin ja unen keskeytykset.

Meditaatio-sovellus

Olen Apple Watch -kokeilun alusta lähtien testannut Meditaatio-sovelluksen hengitysharjoituksia. Meditaatio-sovelluksen asetuksista voi säätää kellon muistuttamaan hengitys- tai mietiskelyharjoituksista. Hengitysharjoituksesta voi säätää hengitystaajuuden ja harjoitusta tukee tuntopalaute, joka ohjaa hengitystä valitun taajuuden mukaan. Vaikka harjoitus kestäisi vain minuutin ajan, tekee se hyvää ja katkaisee työpäivän. Harjoitusta voi myös jatkaa useamman minuutin ajan. Hengitysharjoitus käynnistää palautumisen ja sen avulla voi lievittää stressiä. Vastikään sovellukseen lisättiin liikkuvaa kuvaa ja ohjeita sisältävä mietiskelyosio. Kokeilun aikana huomasin, että sysäsin muistutukset usein pois päältä ja harjoittelu unohtui. Monesti koin, että muistutukset tulivat juuri väärällä hetkellä.

InsightTimer-sovellus

Kokeilin myös maksutonta, englanninkielistä InsightTimeria, jonka kanssa pärjää hyvin, jos on jo jonkin verran kokemusta meditaatiosta. Älykellossa voit laittaa ajastuksen meditaation tai joogan ajaksi tai suorittaa lyhyen meditaatiokurssin. iPhonella puolestaan saat henkilökohtaisen profiilin luotuasi käyttöösi laajan meditaatiokirjaston, kursseja, livetapahtumia, maksullisia työpajoja ja mentorointia sekä mahdollisuuden yhteisöllisyyteen. Itse olen käyttänyt ohjattuja meditaatioita ja omatoimisen meditaation ajastuksia, joissa valitaan ääntä ja aloitus- ja lopetuskellon ääni. Vastaavanlaisia sovelluksia tuntuu olevan joka lähtöön. InsightTimerin lisäksi testasin Calm: Sleep & Meditation ja Headspace: Mindfull Meditation-sovelluksia. Molemmissa sovelluksissa oli tarjolla lukuisia kursseja ja monia ominaisuuksia. Näissä en kuitenkaan ehtinyt alkua pidemmällä, kun olisi jo pitänyt päivittää maksuton kokeiluversio maksulliseen versioon. Sovellusta ladatessa sinulla kannattaa olla aikaa käytön testaamiseen, jotta voit tehdä mahdollisen ostopäätöksen.

Unenseuranta- ja meditaatiosovellukset muistuttavat palautumisen tärkeydestä ja siitä, että hyvinvointia on mahdollista parantaa pienillä arkisilla teoilla. Jopa minuutin mittaisella hengitysharjoituksella ja hyödyntämällä muistutusta aikaisemmasta nukkumaanmenosta, voit lisätä päivittäistä hyvinvointia.

Teksti ja kuvat Nadja Liimatta