Julkaistu 1.6.2023

PUHUTKO KUOLEMAA? Maailman onnellisin kansa tarvitsee kuoleman osaajia

Kuolema on osa elämää ja se koskettaa ennemmin tai myöhemmin meistä jokaista. Kuolemasta on vaikea puhua, ja se nostaa mieleen monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Ajatus elämän päättymisestä ja kuoleman lopullisuudesta voi ahdistaa ja pelottaa. On tärkeää, että kuolemasta puhutaan.

Kuoleman kohdatessa rinnallamme on todennäköisesti sosiaali- ja terveysalan ammattilainen. Tilanteen lohduttavuus ja levollisuus riippuu pitkälle siitä, millaiset valmiudet kyseisellä henkilöllä on kohdata kuolemaa. Miten on mahdollista, että kuoleman kohtaaminen ja asiaan perehtyminen on sosiaali- ja terveysalan opinnoissa pitkälti vain vapaaehtoisuuden varassa. On aika uudistaa sosiaali- ja terveysalan opintoja niin, että jokaisella valmistuvalla on hyvä valmiudet puhua kuolemaa.

Kuolemasta puhuminen ei ole ainoastaan sosiaali- ja terveysalan osaajien taito. Meistä jokainen voi päätyä lohduttajan rooliin. Tästä syystä kaikkien tulisi osata puhua kuolemaa. Kuolemasta puhumisen opin voisi toteuttaa esimerkiksi niin, että eksistentialistisia kysymyksiä käytäisiin läpi kaikissa tutkinnoissa läpileikkaavana teemana kuten kestävää kehitystä ja yrittäjyyttä nykyään koulutetaan.

Puhutko kuolemaa -paneelimme on Kauppakeskus Puuvillan lavalla torstaina 29.6. klo 17

Jotta maailman onnellisin kansa oppisi puhumaan kuolemasta, tuomme SuomiAreenan Kansalaistorille ja Kauppakeskus Puuvillan lavalle näkemyksemme ja kokemuksemme kuoleman kohtaamisesta. Paneelissa ovat kanssani ajatuksia jakamassa porilainen jääkiekkolegenda Veli-Pekka Ketola, kuolindoula Jessika Luther ja muistisairaudesta läheisen näkökulmasta kirjoittanut vapaa toimittaja Hanna Jensen. Paneelin juontaa tietokirjailija Anu Kuistiala. Paneelia voi seurata suorana myös MTV Katsomosta. Kansalaistorin osastollamme 37 pääset keskustelemaan kuolemasta ammattilaistemme kanssa, sekä kokeilemaan, miltä arkussa makaaminen tuntuu.

Jaan mielelläni ennakkoon näkemykseni kuoleman kohtaamisen hankaluudesta ja siitä, miten sitä tulisi kouluttaa. Sovitaan aika keskustelulle tai tule tapaamaan minua SuomiAreenan Kansalaistoripaikalle 37 kaikkina tapahtumapäivinä klo 14 - 15. Puhutko kuolemaa -panelistit ovat paikalla haastatteluja varten Puuvillassa paneelin jälkeen klo 18 - 18.30.

Anna yleisöllesi tärkeää ajateltavaa ja auta heitä puhumaan kuolemasta!

Ulla Broms
toimitusjohtaja
Foibekartano
040 589 6788

ulla.broms@foibekartano.fi
Twitter: https://twitter.com/ullabroms
 

Foibekartano on vantaalainen ikäihmisten hyvän elämän yhteisö, jossa on havaittu, että monen on vaikea puhua kuolemasta. Foibekartanolla kuolemaa lähestytään hyvin konkreettisilla teoilla: kouluttamalla henkilöstölle vuorovaikutustaitoja, kuoleman kohtaamista ja käsittelyä, sekä saattohoito-osaamista. Foibekartanolla tehdään myös uraauurtavaa yhteistyötä hautaustoimiston ja Suomen ensimmäisen kuolindoulan kanssa.

 

Tutustu Foibekartanoon

Foibekartanon hyvän kuoleman palvelut

Suomi AREENA ohjelma ja aikataulu

Lavakartta