Julkaistu 11.10.2022

Syksyisiä maku- ja kulttuurielämyksiä Foibekartanolla

Otimme Foibekartanolla syksyn vastaan sadonkorjuumarkkinoiden merkeissä. Markkinoilla oli myynnissä asukkaiden tekemiä käsitöitä, syyskukkia, Ravintola Flyygelin valmistamia suolaisia ja makeita herkkuja. Markkinoilla avattiin myös asukkaiden ideoima Syksyn satoa -taidenäyttely, jossa esiteltiin foibekartanolaisten tekemiä syysteemaisia taideteoksia.

Hyvän elämän koordinaattori Eero Viljakainen ja Foibekartanon asukkaat Mirja Lamminen ja Hilkka Karvinen kukkakaupassa.

Markkinoilla kukkaloistoa, perinneherkkuja ja yhteisöpuutarhan antimia

Foibekartanon omat kädentaitajat olivat tehneet myytäväksi erilaisia kudonnaisia, koruja ja maalauksia. Myynnissä oli myös syyskukkia kuten kanervia, syklaameja ja krysanteemeja. Hyvän elämän pehtoorin pisteellä pääsi ihailemaan erilaisia koristekurpitsoja ja arvuuttelemaan kurpitsakorin painoa. Ravintola Flyygelin väki oli valmistanut erilaisia piirakoita, saaristolaisleipää ja muurikalla paistettua pyttipannua. Osa leivonnaisten resepteistä oli saatu perimätietona Hyvän elämän tiimipäällikkö Iidan äidiltä ja tädiltä. Syksyn satoakin löytyi sillä yhteisöpuutarhasta poimitut omenat ja luumut maistuivat markkinavieraille. Yhteisökasvimaalle keväällä kylvetyt vihannekset kuten porkkanat, salkopavut, lehtikaali ja tilli olivat kasvaneet hyvin ja tuottivat runsaan sadon nyt yhdessä nautittavaksi. Suomen Sveitsinpaimenkoirayhdistyksen Hali-Bernit Amanda ja Iines kävivät sulostuttamassa markkinoilla yhdessä palvelusväkensä kanssa ja saivatkin paljon rapsutuksia.

Foibekartanon kädentaitajat käsitöitä myymässä.

Foibekartanon asukkaiden taidetta Syksyn satoa -näyttelyssä

Loppukesän kahvihetkessä yhdessä asukkaiden kanssa ideoitu taidenäyttely avattiin Foibekartanon syysmarkkinoilla.  Näyttelyn aiheeksi valittiin Syksyn satoa, johon houkuttelimme asukkaitamme tuomaan erilaisia teoksia syksyn satoon ja ajankohtaan liittyen. Saimme asukkailtamme näytteille useita teoksia. Kädentaitajien paja oli koristellut näyttelyalueen syksyisin värein. Näyttelyssä nähtiin taidevalokuvia, videoteos, maalauksia, tarinoita, runoja ja muita käsitöitä. Syksyn värejä esittävä yhteisötaideteos oli valmistettu eri talojen asukkaiden kesken – samalla syksyyn liittyvistä aiheista keskustellen. Foibekartanon asukas Mirja oli maalannut näyttelyyn useamman taulun, joiden inspiraation lähteenä on ollut mm. Foibekartanon kotipuiston kasvit ja syksyn sato. Toinen asukas, Anneli, toi näytteille savityöpajassa valmistamansa kurpitsan ja askartelemansa tuohikehyksen. Jälleen huomasimme, kuinka käsistään taitavia asukkaita meillä täällä kartanolla onkaan ja miten monenlaisia teoksia yhdestä aiheesta syntyy.

Teksti: Eero Viljakainen ja Nadja Liimatta

Artikkeli on julkaistu Koivkylän Lähisanomissa 10/2022

Syksyn satoa -taidenäyttelyn teoksia.  

Mirja Lamminen kertoo YoutubeLive-lähetyksessä maalaamistaan tauluista. Video on nähtävissä Foibekartanon Youtube-kanavalta.

Hali-Berni Iines rapsuteltavana Sadonkorjuumarkkinoilla.