Julkaistu 4.7.2025

SuomiAreena 2025 takana – Mitä jäi käteen? 

Pori tarjosi jälleen ainutlaatuisen yhdistelmän yhteiskunnallista keskustelua, inspiroivia kohtaamisia ja pohdintoja tulevaisuuden työkulttuurista. Foibekartano oli mukana rakentamassa aidosti yhdenvertaista työelämää – sellaista, johon kaikki voivat kuulua omana itsenään.  

Tänä vuonna kokosimme kaupunkilaisten ajatuksia Foibekartanon maitokärryllä ja kysyimme, miten saamme monimuotoisessa Suomessa kaikki mukaan työelämään. Keskustelut olivat monipuolisia, vilpittömiä ja ennen kaikkea toiveikkaita. Ihmisillä on vahva halu tehdä töitä, mutta moni kohtaa esteitä, jotka eivät liity osaamiseen tai tahtoon. Esteet liittyvät vahvasti rakenteisiin, asenteisiin ja näkymättömiin kynnyksiin.  

Porilaisten vastauksissa korostui, että ratkaisuja kyllä on ja niitä on monia. Tarvitaan ennakkoluulottomuutta niin työnantajilta kuin työyhteisöltä, aitoa halua kohdata ihminen ihmisenä sekä joustavuutta työelämän rakenteisiin. Työnantajat tarvitsevat rohkeutta rekrytoimiseen, ja työntekijät tukea yksilöinä, jotta työ onnistuu omien kykyjen ja mahdollisuuksien puitteissa.   

Yksi viikon kohokohdista oli Foibekartanon paneelikeskustelu ”Tervetuloa uussuomalaiset ja sateenkaarikansa: näin rakennetaan tulevaisuuden työkulttuuria”. Paneelikeskustelussa pureuduimme siihen, miten työelämä voi aidosti olla yhdenvertainen ja osallistava kaikille. Paneelissa kuultiin näkemyksiä eri alojen asiantuntijoilta – mukana olivat Foibekartanon toimitusjohtaja Ulla Broms, Täsmä Työterveys Oy:n toimitusjohtaja, työterveyslääkäri Esa Halmesmäki, Startup Refugees'n toimitusjohtaja Aicha Manai ja kliininen seksologi Tarja Santalahti. 

Foibekartanon paneelin viesti oli selkeä: valtava potentiaali jää käyttämättä, jos maahanmuuttajat, seksuaalivähemmistöt ja muut vähemmistöryhmät jäävät – tai heidät jätetään -työelämän ulkopuolelle tai sen marginaaliin. Meillä ei ole Suomessa tähän varaa, sillä tarvitsemme jokaisen työpanoksen.  

SuomiAreenan keskustelut ja kohtaamiset antoivat toivoa ja luottoa yhdenvertaisemman työkulttuurin rakentamiseen. Me Foibekartanolla uskomme siihen, että työelämä kuuluu kaikille ja jatkamme työtä sen eteen, että jokainen voi tuntea olevansa tervetullut työelämään – juuri sellaisena kuin on.