Julkaistu 5.12.2020

Sotiemme veteraanien itsenäisyyspäivää juhlitaan virtuaalisesti Vantaalla

 

Vantaan Asolassa sijaitsevassa hyvän elämän yhteisö Foibekartanossa on pohdittu, miten koronatilanteessa voisi juhlia 103-vuotiaaan Suomen itsenäisyyspäivää yhdessä 300:n alueella asuvan ikäihmisen kanssa. Syntyi idea muistaa sotiemme veteraaneja kunniamerkeillä, arvovaltaisilla juhlapuheilla, musiikkiesityksillä ja juhla-aterialla. Juhlaa varten ei tarvitse poistua omasta asunnosta, vaan juhlat tuodaan digitaalisena jokaisen asukkaan kotiin.

 

Foibekartanossa on järjestetty itsenäisyyspäiväjuhlat sen asukkaille jo usean vuoden ajan, nyt jo kuudetta kertaa. Täksi vuodeksi oli kuitenkin keksittävä jotain uutta johtuen erikoisesta koronatilanteesta.

– Emme halunneet katkaista tätäkään juhlaperinnettä koronan takia. Vuosi on ollut muutenkin erityisen haastava meidän ikäihmisillemme, jotka ovat joutuneet olemaan enemmän erossa omista läheisistään. Digitaalisuus ja etäyhteyksien käyttö on tuttua asukkaillemme, joten päätimme tuoda juhlan digitaalisesti asukkaiden kotiin. Asukkaamme ovat juhlansa ansainneet, sanoo Foibekartanon toimitusjohtaja Ulla Broms.

 

Koronatilanteen vuoksi Foibekartanossa pidetään itsenäisyyspäivän juhlat sotiemme naisille ja miehille ja koko kartanon yhteisölle ennakkoon ilman fyysisiä osallistujia ja juhla nauhoitetaan siten, että juhlat esitetään kaikille kartanolaisille itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 15 Foibekartanon YouTube-kanavalla. Esitys sisältää musiikkiesityksiä ja juhlapuheita. Tervehdyksen sotien veteraaneille ja sitä kautta kaikille alueen asukkaille tuovat videon välityksellä muun muassa puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen ja prikaatikenraali Asko Kilpinen.

Alun perin oli ajatuksena järjestää juhlava lounas pienelle joukolle pöytiin tarjoiltuna riittävin turvaetäisyyksin, mutta koronan leviämisvaiheen alettua, tätä ei nähty tarkoituksenmukaisena.

– Yhteisen lounaan sijaan sotiemme veteraaneille ja sotiemme naisille tarjoiltiin juhlava lounas heidän koteihinsa jo ennakkoon, jossa he juhlaruuasta nauttien seurasivat juhlaesitystä ennen itsenäisyyspäivää. Samalla heille myös ojennetaan Veteraanivastuu ry:n huomionosoitukset. Muille asukkaillemme esittelemme tunnelmallisen juhlan varsinaisena itsenäisyyspäivänä oman YouTube-kanavamme kautta. Toivomme, että näin voimme tarjota asukkaillemme, sotiemme veteraaneille ja sotiemme naisille heidän arvostamansa juhlahetken – vaikkakin tänä vuonna hieman poikkeukselliseen tapaan, Ulla Broms lisää.  

 

Foibekartanon kanssa juhlaa olivat järjestämässä myös kamarineuvos Kaarina Suonperä ja Veteraanivastuu ry Sotiemme veteraanit, joka jakaa samalla kaikille Foibekartanon sotien veteraaneille, leskille sekä lotille ja pikkulotille tunnustukset heidän sodanaikaisesta työstään.

– Juhlan yhteydessä jaettiin Veteraanivastuu ry:n kultaisia ansioristejä, Sotiemme Naiset -rintamerkkejä sekä ilmapuolustus- ja maanpuolustussormustauluja, kertoo Veteraanivastuu ry:n Sotiemme vetaraanit varainhankinnan päällikkö Pia Mikkonen.

Veteraaneille jaettavat huomionosoitukset:


Kultainen ansioristi

 

Veteraanivastuu ry:n ansioristi on sinivalkoinen Yrjönristi, jonka päällä on Sotiemme Veteraanit -keräyksen tunnus. Tunnus muodostuu klassisesta heraldisesta ruususta, jonka sota-ajan kokardi kokoaa yhteen. Ruusussa on viisi terälehteä, joista kukin symboloin tasavertaisesti Sotiemme Veteraanit -keräyksen perustamisessa mukana olleita järjestöjä: Suomen Sotaveteraaniliittoa, Sotainvalidien Veljesliittoa, Rintamaveteraaniliittoa, Rintamanaisten Liittoa sekä Kaatuneitten Omaisten Liittoa.

Sotiemme Naiset -rintamerkki (ei kunniamerkki)


Sotiemme Naiset -rintamerkki pohjautuu Sotiemme Naiset -logoon, joka on nostettu Sotiemme Veteraanit -logon rinnalle vuonna 2019 kertomaan siitä, että naiset tekivät mittaamattoman työn miesten rinnalla Suomen sotien1939 - 1945 aikana ja Suomen jälleenrakentamisessa aina tähän päivään saakka.

Aidot rautasormustaulut

Maavoimien ja ilmavoimien -rautasormustaulu
 


Vantaan Asolassa sijaitseva Foibekartano on Hyvän elämän yhteisö, joka tuo iloa asukkaidensa arkeen ja juhlaan. Yhteisössä asuu noin 300 ikäihmistä ja lukuisia lemmikkejä.

 

Diakoniasäätiö Foibe on Vantaan seurakuntayhtymän vuonna 1989 perustama taloudellista voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö. Vantaan seurakuntayhtymä antoi maa- ja rahalahjoituksin perusedellytykset säätiön toiminnalle. Foibekartanon muodostavat emoyhtiö Diakoniasäätiö Foibe, joka omistaa kartanon alueen kiinteistöt sekä Foibe Oy, joka vastaa Hyvän elämän palvelutoiminnasta. 


 

 

 

 

Petra Nikkinen, Viestintätoimisto Helsinki 

5.12.2020