Julkaistu 28.9.2022

”Pitää saada tuoda koira ja konjakkia palvelutaloon”, julisti Seela Sella Foibe Akatemiassa

Näyttelijä Seela Sella vieraili Foibe Akatemiassa elokuussa ja keskusteli yleisön kanssa ikäihmisiä koskettavista asioista ja ilmiöistä.

85-vuotias Sella puhui siitä, miten hän pitää sanasta vanha ja miten hän haluaa itseään kutsuttavan vanhaksi ikäihmisen tai seniorin sijaan. Sellan mukaan vanhuudesta arvokkaan ja arvostettavan tekee se, että vanhan ihmisen sisällä on kaikki eletyt ikävuodet. Vuosiin sisältyy kerroksia ja läpi käytyjä vaiheita. Sellan mielestä ikääntyminen on itse asiassa kadehdittavaa, sillä nuoremmillahan ei ole ollut mahdollisuutta elää kaikkea mitä vanha ihminen on saanut kokea. Historiaa ei voi elää jälkikäteen ja vain ajassa eläneillä on omakohtainen kehollinen kokemus tapahtuneesta. Sella korosti jokaisen hetken ainutkertaisuutta ja ainutlaatuisuutta. Hänen ajatuksensa historian ja tämän hetken ainutkertaisuudesta näyttivät pysäyttävän ja tekevän vaikutuksen yleisöön.

Vierailunsa aikana Sella puhui myös tunteista ja niiden merkityksestä. Hän pohti, että usein vanhan ihmisen odotetaan käyttäytyvän tietyllä tavalla, hillitysti ja harkitusti. Vanha ihminen ei saa kitistä tai rähistä, saati sitten huutaa tai riehua. Sella toi esiin, että vanhoilla ihmisillä on täsmälleen samat tunteet kuin nuoremmillakin. Tunteet eivät häviä, vaikka vuodet vierivät. Kaiken lisäksi mielenterveydelle tekee hyvää näyttää erilaisia tunteita, myös negatiivisia. ”Välillä täytyy saada huutaa tunteet pihalle”, totesi Sella. - Sellan esittämän pohdinnan kautta meille valkeni, että kaikkia ihmisiä iästä huolimatta tulee tukea tunteiden ilmaisussa niiden patoamisen sijaan.

Puheenvuoronsa lopussa Seela Sella nosti esiin vielä yhden oman elämän omistajuuteen liittyvän tärkeän asian ja kehotti ikäihmisiä elämään rohkeasti oman näköistä elämää. Hän kannusti tuomaan reippaasti julki oman tahdon eri tilanteissa. Pohtiessaan mitä hän haluaisi ottaa mukaan palvelutaloon, hän totesi esityksen loppusanoina ykskantaan, että mukaan pitää saada tuoda koira ja konjakkia. Yleisön taputuksilta ei ollut tulla loppua.

 

Seela Sellan vierailu Foibe Akatemiassa on katsottavissa Foibekartanon Youtube-kanavalla. Katso tallenne.