Julkaistu 30.3.2023

Oppisopimuskoulutus tasapainon asialla Foibekartanolla

Hyvä tasapaino takaa turvallisen liikkumisen siksi siitä täytyy pitää hyvää huolta. Kaatumiset aiheuttaa tapaturmia ja kaatumisen pelkoa. Riittävä ja monipuolinen sekä mielekäs liikunta ja lihaskuntoharjoittelu parantaa tasapainoa. Liikunta onkin tärkein yksittäinen tekijä kaatumisen ehkäisyssä. Ulkoiset tekijät, kuten ympäristön turvallisuus, valaistus ja hyvät jalkineet ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Kaatumisen ehkäisy -ryhmä näyttää tanssin mallia. Vasemmalta Eero, Jay ja Niko. Kuvaaja Tuan Doan

Pysytään pystyssä

Hyvän elämän koordinaattori Eero Viljakainen sekä Hyvän elämän valmentajat Jay Gonzalez ja Niko Kumpulainen osallistuivat Foibekartanon työntekijöille järjestettyyn oppisopimuskoulutukseen, jossa työntekijät kehittivät pienissä ryhmissä erilaisia hankkeita hyvän elämän edistämiseksi Foibekartanolla. Kaatumisen ehkäisy valikoitui heidän teemakseen. Hankkeen tarkoituksena on lisätä Foibekartanon työntekijöiden taitoja tasapainon harjoittamisesta sekä vähentää kaatumisia.

”Kaatumisen ehkäisy on ennakointia. On tärkeää poistaa hyvissä ajoin kaatumiselle altistavia tekijöitä sekä kiinnittää huomiota riittävän liikkumiseen” toteaa Eero Viljakainen. ”Tärkeintä on kuitenkin se, että tasapainon harjoittaminen on hauskaa ja sitä tulee tehtyä hauskanpidon lomassa” Eero lisää. Foibekartanolla fysioterapeuttina työskentelevä Jay Gonzalez kertoo tasapaino- ja voimaharjoittelun tärkeydestä ” Erityisesti hyvä lihasvoima ja tasapaino tukee liikkumisvarmuutta. Hyvä tasapaino lisää itsetuntoa ja riippumattomuutta edistäen liikkumisen mielekkyyttä. Jay kertoo. Niko Kumpulainen työskentelee Hyvän elämän kotipalveluissa Foibekartanolla ja hän on pitänyt oppisopimuskoulutuksesta ja yhdessä ideoinnista muiden työntekijöiden kanssa. ”Parasta on, kun pääsee yhdessä tekemään muiden kanssa. Kukin työntekijä tuo omaa ammattitaitoaan ja näkemystä hankkeeseen” Niko kertoo koulutuksen parhaista puolista. ”Hankkeen aikana huomasimme, miten paljon meillä täällä onkin jo tasapainoa tukevaa tekemistä” Niko lisää.

Moto Tiles -liikuntalaatoilla tasapainoa ja muistia voi harjoitella erilaisilla hauskoilla peleillä yksin tai kavereiden kanssa. Kuvaaja Eero Viljakainen

Monipuolista ja hauskaa yhdessä tekemistä

Musiikki raikaa Foibekartanon Päätalon kulttuuritilassa. Käynnissä on joka perjantaiset tanssit, jotka tällä kertaa tanssitaan discon tahtiin. Tanssi onkin tasapainon kannalta yksi parhaista liikkumismuodoista ja onhan se niin hauskaakin. Arkiaamuisin kartanon väki kokoontuu yhteiseen tuolijumppaan, joka kuvataan myös Foibekartanon Youtube -kanavalle. Jumppaan voi täten osallistua myös omalta kotisohvalta. Erilaiset tasapainoharjoitteet onnistuvat hyvin tuolin tukemana. Fysioterapeutit, Hyvän elämän valmentajat ohjaavat erilaisia kuntosali- ja allasryhmiä, jossa pääsee yhdessä liikkumaan kannustavassa ryhmässä. Kartanon pihamaalta löytyy helppokulkuisia ulkoilureittejä sekä kuntoilurata. Laavu ja kotieläinpiha kutsuvat vierailemaan ja tiistaisin laavulla ihaillaan roihuavia tulipatoja. On tärkeää tehdä tasapainon harjoittamisesta hauskaa, jolloin kynnys liikkumiseen madaltuu ja tulee harjoiteltua ikään kuin vaivihkaa.

Puutarhassa puuhastellessa tasapainoa tulee harjoiteltua kuopsuttelun lomassa. Kuvaaja Eero Viljakainen

Foibekartanolla ulkoillaan säässä kun säässä. Niko ja Eine ihastelemassa syksyistä luontoa. Kuvaaja Eero Viljakainen

Teksti Eero Viljakainen

Artikkeli on julkaistu Koivukylän Lähisanomissa 3/2023