Julkaistu 7.9.2020

Foibekartanon kotieläinpihan merkitys korostunut korona-aikana

 

”Luonnonmukainen elämä on osattu ennenkin, joten osataan se nytkin”, totesi 90-vuotias foibekartanolainen Ritva. Luonnon ja eläinten hyvää tuovan vaikutuksen voi todeta konkreettisesti Foibekartanolla. Vanhuspalveluihin kaivataankin luovaa mieltä, asiakasta kuuntelevaa inhimillistä otetta ja ennakkoluulottomuutta. 


Foibekartanon puistomainen alue virkistää asukkaitaan, kartanovieraita ja ohikulkijoita kesäaikaan vehreydellään ja elävyydellään. Uudistetulla kotieläinpihalla, vanhan kivinavetan vieressä, asuvat lampaat ja kanat ihastuttavina eläinystävinä jo kuudetta kesää. Kaikki ovat tervetulleita tervehtimään määkiviä ja kotkottavia kesäasukkaita.  

Katri ja Eliisa kantavat kartanon lampaille luomuheinää
 

Kanat herkuttelevat luomurehulla, voikukilla ja vihreällä ruoholla. Ne kuopsuttelevat pehmeitä puhtaita olkia ja nauttivat väljistä tiloistaan. Kanajoukkoa valvoo parven ainoa kukko, Kingi. 


Viereisessä lampolassa lampaat Pippuri, Salla ja Henna laiduntavat myös luonnon antimia ja nauttivat lisäksi luomurehusta. Tuttavallisesta joukosta erityisesti kolmikon ainoa musta lammas, Pippuri, nauttii kovasti ihmisten rapsutuksista.
 

Nykytilanteessa on erityisen tärkeää, että läheisiä voidaan tavata turvallisesti väljissä oloissa ulkoilmassa. Isovanhemmat ja lapsenlapset saavat mukavasti yhteistä mielekästä tekemistä ja voivat kokea yhdessä elämyksiä. Ikäihmisten kertomien omakohtaisten nuoruuden eläintenhoitotarinoiden kautta siirtyy arvokas kulttuuriperintö nuoremmille.  

Luonnon ja eläinten terapeuttisesta vaikutuksesta on paljon tutkittua tietoa. Hyvinvointia edistävän luontokokemuksen voi aidosti kokea Foibekartanolla, sillä alueella luonto ja eläimet ovat läsnä jokaisen arjessa. Voidaan puhua jopa luontohoivasta ja luontovoimasta. Taustalla on Green Care -toimintamalli, jolla tarkoitetaan luontoon tukeutuvien menetelmien ammatillista, vastuullista ja tavoitteellista hyödyntämistä hyvinvointipalvelujen tuottamisessa.

Lampaat Salla, Pippuri ja Henna Foibekartanon kotieläinpihalla

Hienoa tässä kaikessa on, että eläimistä huolehditaan yhdessä asukkaiden kanssa. Eikö tämä kaikki ole juuri sitä merkityksellistä yhdessä tekemistä! Onkin ollut ilo edelläkävijänä opastaa muita kiinnostuneita toimijoita eläintoimintaan. Green Care -koulutukset ja yhteistyö tuovat toiminnalle laatua ja tekevät näkyväksi asukkaiden hyvän elämän mahdollisuudet.


Tunnelmia Foibekartanolta voit seurata some-kanaviltamme Twitterissä, Facebookissa, YouTubessa ja - Tarinoita Foibekartanolta -blogista.

 

Teskti: Katri Mervilä-Puhakka, Nadja Liimatta
 

Juttu julkaistu Koivukylän lähisanomissa 26.8.2020