Julkaistu 5.5.2022

Foibekartanon asukkaat pääosassa HomeOperan suunnittelussa – Digitaalinen sosiaalinen kulttuurielämys yhteiskehityshankkeena Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa

Leena, Tellervo ja projektipäällikkö Aarni Tuomi valitsevat valikosta elämyksellistä katsottavaa ja miellyttävää kuunneltavaa 

 

Säännöllisesti hyvien ystävien kanssa kulttuuritapaamisiin osallistunut foibekartanolainen Asta on uuden tilanteen edessä. Kaatumisen vuoksi hän ei voinut osallistua kauan odotettuun oopperaan Kansallisoopperassa. Asta joutui jäämään kotiin Foibekartanolle ystäväjoukon lähdettyä viettämään kulttuuri-iltaa. Joukon aktiivisen digiosaajan lähettämät somepäivitykset ja yksittäiset WhatsApp-valokuvat ilahduttivat ja muistuttivat Astaa ystäväjoukkoon kuulumisesta, vaikka mukaan hän ei päässytkään.

Nykyään yhä useammalla on mahdollisuus osallistua virtuaalisiin elämyksiin ja mitä erilaisimpiin digitaalisiin kohtaamisiin. Erityisesti korona-aika on inspiroinut hyödyntämään digiosaamista joko kotoa käsin tai järjestettynä helposti saavutettavissa yhteisissä tiloissa. Kukapa haluaisi jäädä pois tärkeistä kohtaamisista, sillä virtuaalisten sosiaalisten kohtaamisten kokonaisuuteen liittyy paljon muuta esityskokonaisuuden lisäksi - tärkeänä kokemus joukkoon kuulumisesta. Osa kokonaisvaltaista elämystä on tapahtuman odottaminen, siihen valmistautuminen ja toisaalta jälkikäteen jäänyt hyvä tunne mukavasta elämyksestä ja sen muisteleminen yhdessä tuttujen kanssa.  Mahdollisuuksia on löydettävissä ja kehitettävissä nykytekniikalla, mikäli virtuaalielämysten eteen ollaan valmiita näkemään vaivaa ja käyttäjät otetaan mukaan kehittämiseen.

Isolla joukolla rakennetaan kuvavaihtoehdoista kulttuurielämykseen sopivia väriyhdistelmiä ja oikeaa tunnelmaa

 

Vantaan Asolassa Foibekartanolla ikäihmisten hyvän elämän kyläyhteisössä, asukkaat ja henkilökunta ovat kehittämässä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden mahdollistavaa HomeOpera-elämystä. Haaga-Helian Palvelukokemusten laboratorion ja Kansallisoopperan ja -baletin virtuaalisten kulttuurielämyksien yhteishankkeessa tutkitaan ja kehitetään ikäihmisille suunnattuja digitaalisia kulttuurielämyksiä. Hankkeen tavoitteena on rakentaa ja testata konsepteja, joilla kulttuurielämykset tuodaan ikääntyville kotiin uutta teknologiaa hyödyntämällä erityisesti sosiaalisen vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden kokemukset mahdollistavalla tavalla. Hankkeessa hyödynnetään palvelumuotoilua. Palvelumuotoilutyöpajoissa kehittäjäverkoston yritykset ja potentiaaliset käyttäjät osallistuvat aktiivisesti ideoimiseen ja suunnitteluun. Hankkeen rahoittaa Uudenmaan liitto osana Euroopan aluekehitysrahaston REACT-EU – koronatukea. Foibekartanon osatoteutuksessa toteuttajana ja rahoittajana toimii osaltaan myös yritys itse.

Nadja Seppo ja Irene valitsevat erilaisia heitä miellyttviä efektejä eri vaihtoehdoista

 

Mitä kaikkea oopperaelämykseen voi kuulua? Upea audiovisuaalinen esitys hienoine kulisseineen ja pukuineen, huippuammattilaisten esityksen seuraaminen, moniulotteinen äänimaailma ja vahvat muistoja synnyttävät elämykset. Foibekartanon asukkaiden työpajoissa pohdittiin edellä mainitun lisäksi innokkaasti, miten oleellista on etukäteisvalmistautuminen oopperaan ja tapahtuman odottaminen. Keskusteluissa nousi tärkeänä esille tutustuminen etukäteen oopperan juoneen ja esiintyjiin ammattilaisina ja roolihenkilöinä. Yhdessä keskusteltiin, kuinka elämykselliseen iltaan pukeudutaan, keiden kanssa nautitaan alkumaljat ja jaetaan tunnelmia kulttuurielämyksestä väliajalla ja illan jälkeen oopperaherkkujen lomassa. Ehkä illasta jää muistoksi muutama valokuviakin. Näistä muodostuu merkityksellisen elämän kokonaisvaltainen yhteinen jaettu kulttuurielämys. 

Foibekartanolainen Asta ilahtui kovasti, kun hän kuuli virtuaalisen oopperaelämystapahtuman suunnittelusta ja toteutuksesta Foibekartanolla. Hän lähti suunnitteluun mielellään mukaan. ”Olen ollut kaikissa suunnittelutyöpajoissa paikalla ja ilahduttavaa on, että oopperaelämys toteutuu jo toukokuussa eikä minun tarvitse jättää tätä oopperaa väliin! Mukavaa odotettavaa.”

 

teksti Ulla Broms

 

Artikkeli on julkaistu Koivukylän Lähisanomissa 3/2022