Julkaistu 16.2.2023

Foibekartanolla on katse jo keväässä

Maija-Liisa Putkinen on innokas puutarhassa kuopsuttelija. Heinäkuussa maisteltiin kirsikoita hedelmätarhan kirsikkapuista.

Meillä Foibekartanolla pidetään yhdessä huolta Yhteisöpuutarhasta. Kasvimaalla kasvatetaan kesän kauneimmat kukat ja herkullisimmat vihannekset. Kasvimaan laidalla kasvaa herukka- ja karviaispensaita. Hedelmätarhassa komeilee omena-, luumu- ja kirsikkapuita. Perenna- ja kesäkukkapenkit ilahduttavat loistollaan pitkin kesää ja vehreä ja puistomainen pihapiiri kutsuu ulkoilemaan.

Katse kevääseen käännetään heti vuoden vaihtumisen jälkeen. Hiljalleen kevättä kohti pitenevä päivä antaa lupauksen tulevasta kasvukaudesta. Nyt on hyvä aika muistella menneitä kesiä ja kasvatuskokemuksia sekä suunnitella kevään kylvöjä. Taimien esikasvatuksen voi aloittaa valon lisääntyessä helmi-maaliskuussa.

Iloa puutarhanhoidosta

Foibekartanolla suunnitellaan yhdessä kevään taimikasvatuksia. Asukas Maija-Liisa Putkinen on ahkera puutarhassa kuopsuttelija. ”Nyt voi alkaa suunnitella kevättä. Puutarhanhoito on minulle kauhean tärkeätä. Erityisen innolla odotan kevään sipulikukkien loistoa. Niitä istuttelimme yhdessä syksyllä ympäri kartanon maita.” Maija on useana vuonna myös esikasvattanut taimia kotonaan. Keväisin taimet on istutettu Yhteisöpuutarhan kasvimaalle kaikkien iloksi. ”Viime keväänä esikasvatin auringonkukkia, jotka intoutuivat kasvamaan monimetrisiksi. Niitä ihailtiin syksyyn saakka. Siemenet jätimme lintujen herkuksi” Maija kertoo.

Keväällä on aika siistiä lammasaitaus. Tuovi ja Katri ahkeroimassa.

Hyvän elämän valmennuspäällikkö Katri Mervilä-Puhakka ja asukas Ritva istutuspuuhissa.

Kesällä nautitaan kevättöiden tuloksista

Kevään lähestyessä ja lumien sulettua on aika kunnostaa kasvimaa kevään suorakylvöjä varten. Maa käännetään, kalkitaan ja lannoitetaan. Kevätauringon lämmittämään maahan kylvetään siemenet. Maa pidetään kosteana ja yhdessä jännitetään taimien nousua. Kevään edetessä kasvu kiihtyy ja päivittäin riittää uutta ihmeteltävää. Myöhemmin kesällä kasvit kiittävät kauniilla kukinnalla ja runsaalla sadolla. Lopussa kiitos seisoo ja tärkeintä on se yhdessä tekeminen ja luonnosta nauttiminen.

Kiiltomalvaa ja hunajakukkaa Yhteisöpuutarhan kasvimaalla.

 

Teksti: Eero Viljakainen

Artikkeli on julkaistu Koivukylän Lähisanomissa 2/2023