Julkaistu 28.11.2022

Elämysten joulu Foibekartanolla – valmistaudumme jouluun yhdessä

Joulukorttipaja Foibekartanon kulttuuritilassa. Kuva Nadja Liimatta.

 

Foibekartanon ikäihmisten yhteisössä valmistaudutaan jouluun koko kartanon väen voimin.

Joulun aika on täynnä monipuolista yhdessä tekemistä, johon kaikki voivat osallistua kukin omalla tavallaan - yksilöllisesti ja yhdessä, kuten me täällä sanomme.

Aloitamme joulun valmistelut hyvissä ajoin Kädentaitajien pajassa, jossa askartelemme jouluisia koristeita ja valmistamme käsitöitä joulumyyjäisiin. Luovuutta tarvitaan myös joulukortti- ja piparipajoissa, joissa yhdessä tekemällä syntyy lämmin joulumieli. Joulukuusen ja Foibekartanon tilojen koristeluun osallistuu asukkaiden kanssa myös läheisen päiväkodin lapsia. Lasten joulun odotus tarttuu ja tuo kaikille hyvän mielen.

Vuoden 2021 puurojuhlassa iloittiin Foibekartanon laulajien esityksistä. Kuva Nadja Liimatta.

Joulukonsertit ja monet tunnelmalliset juhlat kuljettavat joulua kohti

 

Tutun Kajauttajat-kuoron joulukonsertti avaa joulunalustapahtumat ja pikkujouluhenkinen Mummodisko laittaa jalan vipattamaan. Itsenäisyyspäivän juhlaa, jossa kunniavieraina ovat sotiemme veteraanit, lotat, pikkulotat ja sotiemme naiset, vietämme arvokkaasti Ravintola Flyygelissä. Yhteisessä puurojuhlassa kokoonnumme nauttimaan hyvästä seurasta, musiikista ja riisipuurosta. Tilaisuudessa jaamme tänäkin vuonna neljä Hyvän elämän stipendiä erityisen ansioituneille työntekijöille. Lucian päivänä Foibekartanon oma Lucia-kulkue kulkee aamuhämärässä kartanon alueen ympäri, ja laavulla laulamme yhteislauluja.  

Laavulla laulettiin Lucia-neitojen johdolla. Kuva Eero Viljakainen.

Joulumyyjäiset ja joulupukki kruunaavat joulun odotuksen

Joulumyyjäisiin toivotamme tervetulleeksi kaikki joulutunnelmaa etsivät. Myynnissä on foibekartanolaisten ja lähialueen myyjien käsitöitä, jouluisia herkkuja ja joulukukkia. Kartanosaunatapahtumassa nautimme lempeistä löylyistä ja kuumasta glögistä takkatulen äärellä. Jouluun laskeudumme yhdessä laavulla. Tapahtuman kruunaa, kun joulupukki saapuu hevoskärryineen. Aattona hiljennymme joulun viettoon Ravintola Flyygelin jouluruokien äärellä, ja joulupäivän aamuna kokoonnumme jouluhartauteen Rekolan Seurakunnan papin kanssa.

Uudet joulumuistot syntyvät vanhoja muistellessa

”Yhdessä muistelemme lapsuuden jouluja ja rauhoitumme joulun viettoon ”, toteavat yhteen ääneen Foibekartanon asukkaat Tuovi, Sirkka ja Maria. Hauskana muistona Foibekartanon jouluista mieleen nouseekin, kun joulupukki kysyi puurojuhlassa, että ”onko täällä kilttejä mummoja?” Tuovi käsityöihmisenä nauttii jouluisista askarteluhetkistä ja piparkakkupajasta. ”Tänä vuonna suunnitelmissa on tehdä joulukuuseen erityiset koristeet Kädentaitajien pajassa”, Tuovi vinkkaa. Yhdessä touhutessa mieleen tupsahtelevat vanhat jouluperinteet ja muistot – samalla luodaan uusia lämpimiä muistoja.

Joulumyyjäisissä myynnissä oli runsaasti käsitöitä, jouluherkkuja ja joulukukkia. Kuva Eero Viljakainen.

Teksti: Eero Viljakainen ja Nadja Liimatta

Artikkeli on julkaistu Koivkylän Lähisanomissa 11/2022